Лъчезар Томов:Болните деца с COVID-19 са 18 пъти повече спрямо миналата есен
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2022 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лъчезар Томов:Болните деца с COVID-19 са 18 пъти повече спрямо миналата есен

/КРОСС/ Разпространението на вируса минава първо през най-малките и след това при възрастните, посочи Лъчезар Томов
"Основният голям скок на нови случаи е във възрастовата група 10-14 и 15-19 години. Децата направиха 18 пъти рекорд по заболеваемост спрямо миналата есен". Това заяви в студиото на "Събуди се" математикът Лъчезар Томов.

По думите му разпространението на COVID-19 минава първо през децата и после при възрастните. "Сега очакваме скок и при възрастните - тази или следващата седмица. Причината е, че не знаем реалната цифра на хората, които са ваксинирани. Изглежда, че реалните сертификати са не повече от 70-80 процента, защото процентът болни, които влизат в болница, е висок в сравнение с другите държави. Около 20-23 процента от хората в България наистина са ваксинирани", посочи Томов.

Според него броят на смъртните случаи ще се увеличи. "Досега починалите са близо 33 хиляди. Неофициално тази цифра се умножава по 2 - което означава, че смъртните случаи са над 60 хиляди".

"Надявам се до две седмици да има спад на заразените до две седмици. За това ще помогне и онлайн обучението. Има ли спад при децата, ще има и спад при възрастните. Петата вълна няма да е много дълга - след март едва ли ще продължи", подчерта Томов.