Да прогнозираш цената на тока е като да прогнозираш валутния курс.
Секция: ИКОНОМИКА
23 Януари 2022 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да прогнозираш цената на тока е като да прогнозираш валутния курс.

/КРОСС/ Да прогнозираш цената на тока е като да прогнозираш валутния курс. Ако можеш да правиш това - ще си милионер за един ден. Това каза икономист Любомир Дацов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той посочи, че обикновено като причина за това се изтъкват външни причини. „Цените на енергията полудяха, защото потреблението се увеличи, но едновременно с това нарасна и политическото напрежение в света. Европа държи най-високите цени в областта на енергията и отоплението като цяло в следствие на отношенията с Русия", коментира той.

Според него обикновените хора в развитите държави имат същите проблеми, каквито имат и българите. „Съотношението на цените и доходите е едно и също. В дъното сме на тази класация в Европа, но семействата на Стария континент имат същите проблеми", посочи Дацов.

Инфлацията води след себе си редица кризи и политиците трябва да подхождат с разум към политиките и мерките за овладяването й, подчерта икономистът. „Това, което направиха при нас - отвориха кошницата и изсипаха средства като помощи, никъде по света не работи. Онова, което е доказано, че работи, е, когато се опитваш да таргетираш и да подпомагаш крайно нуждаещи се", обясни експертът.

Бюджетната политика е тази, която държи макроикономическата стабилност, през която може се реагира на инфлацията, заяви Дацов.