Учени: Омикрон е по-малко опасен за инфекция
Секция: Здраве
23 Януари 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени: Омикрон е по-малко опасен за инфекция

/КРОСС/ Вариантът Омикрон на новия коронавирус е по-малко опасен от гледна точка на репликация в клетките и провокиране на заболяване в сравнение с другите разновидности на вируса, установиха микробиолози от университета на Хонконг, цитирани от ТАСС.

"При лабораторни експерименти в човешки белодробни и чревни епителни клетки авторите на изследването установиха, че репликацията на живия Омикрон е занижена в сравнение с изходния щам на SARS-CoV-2 и вариантите му Алфа, Бета и Делта", се посочва в прессъобщение на университета.

Изследването е установило, че Омикрон е над три пъти по-слабо активен при вирусното размножаване в сравнение с изходния щам на новия коронавирус в белодробните епителни клетки. Вариантите Алфа, Бета и Делта се размножават със същото или по-бързо темпо в сравнение с основния вариант на вируса.

"Резултатите ни сочат, че мутиращият SARS-CoV-2 се опитва да се изплъзне от контрола на имунната ни система, която е активизирана от ваксини или естествена инфекция. Но така вирусът става по-слабо ефективен в размножаването", каза ръководителят на изследването проф. Куок Юнъюън.

"Надяваме се, че коронавирусът ще продължи по тази траектория в еволюцията си и ще стане лек вирус като обичайната настинка", добавя той.