Явор Божанков: Заради реформите на Нинова в БСП сега виждам млади хора в управлението
Секция: ПОЛИТИКА
23 Януари 2022 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Божанков: Заради реформите на Нинова в БСП сега виждам млади хора в управлението

/КРОСС/Според депутата от левицата в момента БСП отвоюва победи, за които се бори от години

Конгресът на БСП взе правилното решение. Противното би означавало дестабилизация в управляващата коалиция, каза Божанков

„Имах надежда, че Конгресът на БСП ще вземе това решение. Другото означаваше три месеца процедура по вътрешнопартиен избор и четвърти път в рамките на една година членовете на партията да излязат да гласуват и да правят кампания, и то във време, в което БСП управлява." Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България" Явор Божанков за неприетата оставка на председателя на БСП Корнелия Нинова в „Политически НЕкоректно" по БНР.

Според него решението на Конгреса е проява на самосъхранение и отговорност към България.
„Защото противното би означавало дестабилизация в управляващата коалиция", посочи Божанков и поясни:„В момента БСП е втория партньор в коалицията и носи сериозна отговорност.

В момент на ковид, инфлационна и ценова криза носим и голяма тежест да изработим адекватни социални мерки, социални политики и обезщетения за хората. Фокусирайки се в този критичен момент върху вътрешен избор, аз съм убеден, че политиката на целия кабинет щеше да пострада."

Явор Божанков коментира позицията на Михаил Миков, че напуска БСП: „Той не напусна при приемане на плоския данък, нито при целувката на Местан и Станишев, нито пък когато Пеевски беше назначен за шеф на ДАНС, но сега напуска, защото не можел да познае партията. Моментът, в който я напуска е моментът, в който БСП отвоюва 30% увеличаване на средствата за социални политики - исторически връх в социалния бюджет, който сега е над 20 млрд. лв.

Кое в момента Миков вижда като грешка в политиката на БСП? Защото дотук чувам, че той иска Нинова да се махне и евентуално да има друг човек, който Миков намира за по-добър председател."

„Бих разбрал колега, който напуска защото БСП отстъпва от основните си политики. Но в момента ние отвоюваме победи, за които се борим от години и те в момента стават факт", добави Божанков и даде пример с детските градини, които от април месец ще са безплатни, увеличеното майчинство през втората година от 350 лв. на 710 лв., увеличените учителски заплати и ваучерите за работници от 80 лв. на 200 лв., които ще могат да се използват и за разплащане на битови сметки, без да се облагат с данък. „Мога да дам още десетки примери за политики, които са заложени в бюджета", изтъкна той.

По думите на Явор Божанков проблемът на Миков с Нинова не е основан на политики, а персонален. Той видя и още една причина: „През 2017 г., когато аз станах народен представител, възможността на много млади хора да участват в политиката чрез БСП беше отворена с една реформа, която прекрати вечните депутати.

Техните мандати бяха ограничени до 12 години и това засегна и хора като Михаил Миков. Тази реформа отвори възможност в момента в управлението да видя свои връстници и млади хора като областни управители, експерти, разгръщайки потенциала си, за който са работили и инвестирали толкова много време и усилия."