Проф. Кантарджиев: Към момента локдаун не е необходим
Секция: Здраве
24 Януари 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Кантарджиев: Към момента локдаун не е необходим

/КРОСС/ „Омикрон ще продължава да настъпва. Децата са уязвими. Към момента обаче локдаун не е необходим”. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „На фокус”.

„Има и хубави новини. Една трета от ваксините, поставени вчера, са поставени в София. От последните 227 доказани случаи на Омикрон пък само 7 души са в болница”, каза още той.

Според него вече вървим към финала на пандемията от COVID-19. „Мислим, че с края на пролетта случаите много ще намалеят. Дай Боже в България да имаме достатъчно обществен имунитет, така че да сведем случаите до отделни огнища”, коментира Кантарджиев.

„Смятам, че зелените сертификати в скоро време ще отпаднат. Това може би ще се случи в рамките на месец и половина. Хубаво е обаче хората да се ваксинират и да си слагат бустерните дози”, категоричен бе той.

Неговото име се превърна в синоним на Национален щаб, коронавирус, пандемия, но винаги с доза хумор, независимо колко трудна е ситуацията. „Хуморът е едно от нещата, които трябва да съпътства човек в трудностите на живота, защото както е казал Оскар Уайлд – и истината да кажеш, ако не ги разсмееш, ще те убият”, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Той разказа, че още по времето на обучението си в университета е искал да работи в областта на инфекциите.

„Причината е, че това са голяма част от лечимите болести и към момента. При тях има надежда и нещо зависи от теб. Лошото е, че в нашата стара парите не са в лечимите болести, а в нелечимите. Не мисля обаче, че съм сбъркал с избора си”, сподели професорът.