Атанас Атанасов: Министерството на културата е административно блато
Секция: КУЛТУРА
24 Януари 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Атанасов: Министерството на културата е административно блато

/КРОСС/ Първото ми впечатление от Министерството на културата е, че това ведомство е едно административно блато. Това каза министърът на културата Атанас Атанасов в предаването „120 минути“ по бТВ.

По думите му в министерството има са преди години проблеми, които стоят натрупани в папки, и даде пример: сигнал от Харманли за нуждата от спешен ремонт на паметника „Изворът на белоногата“, който си стои нерешен вече при трети министър на културата.

Като основна задача той определи преструктурирането на институцията така, че да предлага решения, а не да бъде пречка. „Искаме да създадем стабилна основа, за да могат подобни малки проблеми да не отнемат 4 години“, обясни Атанасов.

Назначени са административни проверки в Национален фонд „Култура“ и Национален филмов център, за да се установи имат ли основания сигналите за нередности там.

Атанасов заяви, че иска да направи културата достъпна за всички. Той има амбицията не само да повиши интереса и посещаемостта на най-малките към музеи, театри, концерти, но и да ги провокира да участват сами в културни събития.