Буяр Османи: И от С. Македония, и от България се очакват резултати
Секция: СВЯТ
24 Януари 2022 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Буяр Османи: И от С. Македония, и от България се очакват резултати

/КРОСС/ И от Северна Македония, и от България се  очакват резултати. Това каза министърът на външните работи Буяр Османи в ексклузивно интервю за bTV. Според първия македонски дипломат  обществото не бяга от темата за репресираните българи по времето на югорежима.

Буяр Османи коментира, че посещението на българския премиер Кирил Петков в Северна Македония е било отлично послани. В  първия работен ден на  нашето ново правителство се състоя първото посещение на вашия премиер тук, което има и символика, има и същина. Символиката е, че ние сме най-близки съседи, но същината е, че в една позитивна, конструктивна атмосфера, в атмосфера на лично доверие, се създаде платформа за продължаване на разговорите, коментира Османи.

В отношенията между две държави се очакват резултати и от двете страни. Например пътната връзка между Скопие и София не може да е само наш ангажимент, нашият ангажимент е до Крива Паланка, граничният пункт Клепало от наша страна е завършен, очакваме вие да го завършите от ваша страна, коментира външният министър на Северна Македония.

Аз имам една теза, че нашите отношения не може да основават само на политическото доверие и политически договор. Ние трябва да се опрем на мрежа от сътрудничество с контакти и връзки, хора, бизнеси, университети, които ще остават здраво свързани дори и политическото сътрудничество да се наруши, тази мрежа ще остане здрава, коментира още Османи.

Съгласен съм с вас, че е пропуск през тези години нямахме посланик в София, особено когато имаме въпроси за решаване. Нашият план е още в първите седмици на дейността на новото правителство да вземем решение и да изпратим наш представител. Все още нямаме утвърдено име, но имаме идеи и размисли по темата, надявам се че в следващите дни аз като министър ще направя предложение, коментира още външният министър на Северна Македония.

През 2006 година нашият парламент излезе с декларация извинение към семействата на жертвите на комунизма, сега сме готови да превърнем декларацията в позиция на независимата държава Северна Македония, както и други практични аспекти - достъпът до архивите и след това отварянето на индивидуалните случаи, доколкото има потребност да се разговаря за тях, а защо не и да се процесуира, доколкото има законова възможност за това, коментира Буяр Османи.

Целта е този въпрос вече да не бъде мит, този въпрос да не се използва в политическия дневен ред на когото и да било. Мисля, че македонското общество не бяга от темата и ние сме готови да започнем този процес, каза още външният министър на Северна Македония.