Иван Ченчев: Нинова има подкрепата на БСП и това се доказа на Конгреса
Секция: Интервюта
24 Януари 2022 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Ченчев: Нинова има подкрепата на БСП и това се доказа на Конгреса

/КРОСС/ „За мен беше очаквано Конгресът да не приеме оставката на Корнелия Нинова поради няколко причини. Миналият Конгрес също го потвърди, тогава гласуването беше горе-долу същото, защото тогава имаше отново сърдити, които не попаднаха в състава на Националния съвет. Близо 500 подписа на делегати бяха събрани да не констатират оставката на  Корнелия Нинова, в нейна подкрепа и това е поради 2 основи изключително важни причини. Първата е, че партията има своя програма, която е гласувана от Конгреса и втората е, че в момента БСП е в управлението.“ Това заяви народният представител от БСП Иван Ченчев в ефира на България он еър като допълни, че Конгресът е най-висшият орган на партията, той взема решенията и затова не може да има каквито и да е тълкувания и дискусии.

В предаването “България сутрин“ той обясни, че в ситуация на пандемична обстановка да правиш вътрешнопартийна кампания за пряк избор би било изключително трудно. Другото което е, Корнелия Нинова е вицепремиер и министър и в момента, на фона на всички кризи в страната, да се провежда вътрешнопартиен избор също не е особено подходящо.

Ченчев обясни, че Корнелия Нинова е понесла своято отговорност от резултата на изборите като е подала оставка си, така че този акт е направен и допълни, че когато най-висшият орган на партията ти каже, че трябва да останеш и да си носиш лидерството, просто оставаш.

„Опозицията искаше Конгрес на всяка цена, тя постоянно говореше за него и преди миналия Конгрес. И два пъти се получават тези резултати. В момента слушаме какво ли не, но по този начин да обиждаш делегати на Конгреса, не стои добре. Техните тези и теории вече изпаднаха в тотален крах“, коментира още той.

“Едни и същи хора плашат с разцепване. В ядрото на БСП няма разцепление. Ядрото на БСП са нашите членове. Там долу няма никакво разцепление, всеки си знае мястото и работата. Различните мнения никой не ги е спрял. Напротив, БСП  с това ръководство е най-демократичната партия, където всеки може да си каже мнението. Имаше една целувка на Орлов мост. Не съм чул Станишев да пита Националния съвет дали да се целува с Местан. Ако има вождизъм, защо той тогава извърши серия от действия? Докато Нинова непрекъснато на Национален съвет поставя въпросите в партията", заяви социалистът.

„Партията имаше нужда да е в управлението след толкова години в опозиция, за да си реализира политиките, които показват, че БСП като партия е най-солидната и има най-стойностните предложения“, обясни той. По думите му това се вижда и в бюджета, който за първи път в историята на Прехода ще бъде увеличен с 30% в сектор “социални дейности“. Той обясни, че при отпускането на тези средства е много важен контролът и допълни: „Това, което изнесе Нинова в парламента за язоворите е чудовищно, ужасяващи кражби. В България има 6844, от които ГЕРБ определят за изключително опасни 419 и отпускат за ремонт 0.5 млрд. лв. и ремонтират само един язовир.“

Депутатът от левицата обясни, че в БСП има много млади хора, за което Нинова е била отново упреквана. „Аз познавам младите в БСП, те са страхотни. Млади има и то благодарение най-вече на това ръководство, което спря вечните депутати, наложи мандатност и даде път на младите. Вижте евродепутата Петър Витанов, вижте самия Крум Зарков, евродепутата Цветелина Пенкова“, коментира Иван Ченчев.