Колко души са санкционирани за неспазена карантина
Секция: Здраве
24 Януари 2022 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колко души са санкционирани за неспазена карантина

/КРОСС/ През последните 3 месеца на миналата година здравните инспектори в цялата страна са направили 129216 проверки на карантинирани. Съставени са 89333 предписания и 60 акта. Данните са от справка, изготвена от Министерството на здравеопазването по искане на "По света и у нас".

Най-много проверки са направени през ноември миналата година - 48055. Издадените предписания са 43015. През ноември са съставени и общо 45 акта за неспазване на карантина.

Областният управител на София се отказа от идеята полиция да подава на РЗИ като контактни хората, които придружават заразени с коронавирус за прием в болница. Аргументите - много от работещите в Столичната РЗИ и СДВР са заразени или карантинирани.

От здравното министерство съобщиха за "По света и у нас", че провеждането на епидемиологични проучвания е основната мярка за ограничаване на скритата заболеваемост. Другите възможности са спазването на физическа дистанция, носенето на предпазна маска и честата дезинфекция.

"Не на последно място такава функция - скрининг - изпълнява и изследването с щадящи тестове на децата от 1-ви до 12-и клас", уточняват от здравното министерство.