ГЕРБ събра подписи за извънредно заседание на НС заради НАТО
Секция: ПОЛИТИКА
24 Януари 2022 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ събра подписи за извънредно заседание на НС заради НАТО

/КРОСС/ ГЕРБ иска свикването на извънредно заседание на парламента. Поводът е напрежението около Украйна.

„Внасяме 59 подписа на депутати, при необходими 48, за свикване на извънредно заседание на парламента. В поставено НАТО в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, на министрите, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме сигурността си, нашите интереси. Трябва проактивна позиция и политика на управляващите. Дрънкат се оръжия близо до нашата граница”, заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

Преди това той обясни, че по последни информации Алиансът е в пълна бойна готовност.

„Само преди малко на сайта на НАТО излезе информацията, че съюзниците от НАТО поставят силите си в бойна готовност и изпращат допълнителни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия. Ние продължаваме да се информираме от чуждестранната преса”, заяви Борисов. „Логичен е въпросът - когато НАТО е в пълна бойна готовност, в какво състояние е българската армия?”, попита Борисов.

 „До този момент сме чули 3 изявления -  на министър-председателят Петков, на външния министър, остро изказване, и на военния -уклончиво. А коментарите на коалицията са, че това са лични мнения”, каза Борисов. И попита искано ли е и давано ли е разрешение за разполагане на чужда бойна техника у нас?

Борисов допълни, че днес се провежда съвет на външните министри на ЕС, посветен на казуса  Русия-Украйна, а страната ни е представена от зам.-министър.

Външните министри от ЕС обсъждат кризата с Украйна

 „Какво по-важно когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост от подобни военни действия на 300-400 км от България?”, попита още Борисов.

„На последно място е газът. Това са стомани, метали, с тези кораби в Черно море - туризмът го забравяме”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Моят астрален близнак – президентът на Румъния, свика консултативен съвет. 15 минути след това изрази мнение. Ние към този момент не знаем – може ли да осъмнем в състояние на война и какво се случва – въвлечени ли сме, или не”, коментира Борисов.

„При поставено НАТО в бойна готовност, ние като парламент трябва да дадем ясен мандат, за да защитаваме нашата сигурност, да защитаваме нашите интереси. Но трябва по-активна позиция на управляващите. Ако бюджетът може да търпи промени, подобни действия са с много дълъг характер след това в региона. В региона освен България, друг няма туризъм на Черно море. Кой ходи на почивка, когато над него летят F35 и бойни платноходки се разхождат?, попита още Борисов.

Според него българското общество трябва да получи отговори на всички тези въпроси.

„Бойната готовност означава бойна готовност и за нас. Правим се, че няма проблем, не забелязваме, не участваме в решението”, заяви Борисов.