Четирима си спестиха 20% от наложените им санкции в офис Шумен
Секция: ИКОНОМИКА
24 Януари 2022 18:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четирима си спестиха 20% от наложените им санкции в офис Шумен

/КРОСС/ Четирима шуменци са едни от първите клиенти на НАП , които си спестиха по 20% от наложени им санкции. Това стана възможно след влизане в сила на новата разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания от 23 декември 2021 г., която дава възможност при наложена глоба или имуществена санкция от НАП, нарушителите да имат възможност да намалят размера  ѝ с 20 %, ако я платят в 14-дневен срок от връчването на наказателното им постановление. 

Според новите правила за административнонаказателно производство, лицата, които не желаят да обжалват наложената от НАП глоба или имуществена санкция, могат да платят 80 % от нейния размер. За целта те трябва да подадат в офис на НАП заявление по образец и да внесат сумата в двуседмичен срок от връчване на наказателното постановление по банкова сметка „Данъци и други приходи за централния бюджет“ на компетентната териториална дирекция или офис на НАП. Ако не бъде подадено заявлението, то нарушителите губят правото си да се възползват от възможността да платят по-ниска санкция.

В 14-дневния срок от връчване на наказателното постановление, в намален размер могат да се платят глобите и имуществените санкции, които са по наказателните постановления, издадени след 22.12.2021 г.

Намалените плащания с 1/5 от задълженията са свързани с наложени глоби от НАП свързани с  неподаване в срок заявление за регистрация по ЗДДС, за неподадени годишни данъчни декларации от две физически лица, както и за неподаване на годишна декларация за фирма от  представляващия. Общата сума на намалението за четирите лица е 148 лв., а общият размер на задължението е бил 740 лв.

Новите правила за административнонаказателно производство са подробно разяснени в становище на НАП, публикувано в сайта на Агенцията.