СЗО: След Омикрон идва краят на пандемията
Секция: СВЯТ
25 Януари 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: След Омикрон идва краят на пандемията

/КРОСС/ Разпространението на варианта Омикрон може да сложи край на пандемията в Европа. Прогнозата е на директора на Световната здравна организация за Стария континент Ханс Клуге. На този фон във Франция от днес вече са факт по-строгите ограничения за неваксинираните срещу COVID.

От Световната здравна организация очакват до месец март 60 на сто от европейците да се заразят с варианта Омикрон. Това според експертите може да доближи Европа до края на пандемията. Все пак от СЗО призоват за предпазливост, поради способността на коронавируса да се приспособява. След утихването на вълната от Омикрон се очаква да има глобален имунитет. Това ще стане или благодарение на ваксиниране, или благодарение на имунитет след преболедуване, или поради спад във връзка със сезонността.

А във Франция от днес започва нова фаза в борбата срещу COVID-19. Хората, които не са ваксинирани срещу коронавируса, и които не са преболедували, няма да могат да посещават ресторанти, барове, културни обекти, спортни събития и да се возят на влакове на дълги разстояния. Новите ограничения са свързани с въвеждането на ваксинационен сертификат.

„Намираме се в много труден контекст, много тежък за всички, както за правителството, така и за гражданите. Смятам, че ваксинационният сертификат е полезен за защитата на хората. И трябва да признаем истината - много хора се ядосват, но в крайна сметка ние не сме учени. Ние просто се опитваме да защитим себе си и да защитим другите също”, смята Антонио, който е жител на Париж.

По-строгите ограничения провокираха  обществен дебат във Франция, като френският Конституционен съвет постанови, че рестрикциите следва да останат в сила само докато това е нужно от гледна точка на борбата с пандемията. Повече от 90 % от възрастното население във Франция е напълно ваксинирано.