МО: Вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2022 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МО: Вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво

/КРОСС/ От българското министерство на отбраната обясниха в съобщение до медиите, че повишаването на сигурността сега е по утвърдени от НАТО мерки още преди 8 години и не е повод за напрежение.

Ето и цялото им съобщение:

"Във връзка с информациите в средствата за масово осведомяване, относно декларирани от съюзни държави намерения за предоставяне на сили за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в Източна Европа, Министерството на отбраната прави следните уточнения:

Към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и Мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т. нар. "засилено предно присъствие" в Естония, Латвия, Литва и Полша и по "адаптирано предно присъствие" в района на Черно море.

Възпиращият ефект от тях за нашия регион се базира основно на създаване на условия за по-видимо присъствие на НАТО и повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците.

Това се постига чрез провеждане на учения с участието на съюзнически сили, основно във военновъздушния и военноморски домейн, в т.ч. усилена мисия по охрана на въздушното пространство и оптимизиран график на операциите на Постоянните военноморски сили на НАТО."

Вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военно-техническо ниво, подчертават от МО.

Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през м. февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави-членки.