Кирил Петков: Засиленото присъствие на НАТО в Черно море не е извънредна ситуация
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2022 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирил Петков: Засиленото присъствие на НАТО в Черно море не е извънредна ситуация

/КРОСС/ Премиерът Кирил Петков направи актуален коментар за напрежението НАТО-Русия. Министър-председателят даде изявление пред медиите минути преди началото на съвместното заседание с правителството на РСМ в резиденция "Бояна".

От тук нататък Съветът по сигурността ще бъде основен орган за вземане на сериозните решения, когато става въпрос за сигурността, подчерта Кирил Петков.

Според него, на заседанието на Съвета днес ще се анализира ситуацията и ще се дадат препоръки за утрешното заседание на МС.

По въпроса за засиленото присъствие на корабите и самолетите на НАТО, Петков обясни:

Това не е някаква извънредна ситуация, а част от решението през 2016 г. за засилен "Air Policing" и засилено влизане в Черно море с военни кораби, но това е в тази рамка.

Днес ще обсъдим точно обстановката, допълни Петков.

Препоръката на Съвета по сигурността след заседанието днес ще бъде приета от МС и след това ще отиде в парламента, допълни премиерът.

Така че, българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратегия и няма да има изненади, подчерта Кирил Петков.

Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че в момента "дрънчи на война", каза той в отговор на въпрос дали сме на ръба на война.

За съжаление, ескалацията се вдига, ние искаме деескалация и ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник на НАТО и ЕС, но да имаме ясната идея, че решенията, които се взимат, са базирани изцяло на българските служби за сигурност и на МС.

Аз съм сигурен, че ние ще вземем национално отговорна позиция, ще я представим. Тази позиция ще съответства изцяло и ще оптимизира българския интерес. Най-важното за нас е да сме сигурни, че решенията, които вземаме, са национално отговорни, заяви Петков.

Не е време да се упражнявате за политика, нещата, които трябва да се говорят и вземат като решения трябва да са на база истински анализ, а не пиар, категоричен е премиерът.