Николай Ненчев: Виждам една пробойна във властта по темата за Украйна
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2022 09:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Ненчев: Виждам една пробойна във властта по темата за Украйна

/КРОСС/  Положението безспорно е сериозно, след като се предприемат конкретни действия от страна на САЩ, НАТО и ЕС. Очевидно не бива да подценяваме това, което се случва в близост до българските граници, посочи Николай Ненчев – бивш министър на отбраната, в сутрешния блок „Тази сутрин“ за напрежението около Украйна и свикването на Съвета по сигурността у нас. Според него обаче министрите ни говорят на различни езици по темата. От една страна министър-председателят твърди, че категорично подкрепя инициативите на НАТО, от друга страна министърът на отбраната твърди, че положението не е толкова сериозно. Виждам една пробойна във властта, в рамките на Министерския съвет и управляващата коалиция, каза Николай Ненчев.

Силно приветствам свикването на Съвета по сигурността, но нека да обърнем внимание, че е съставен от силовите министри, началникът на отбраната, шефовете на специални служби и разузнаването – хора, които са подчинени на министър-председателя. На този съвет може да присъства и президентът, надявам се той да засвидетeлства това уважение към съвета, отбеляза още Николай Ненчев.

Моите очаквания са свързани с това министър – председателят и съветът да потвърдят позицията на НАТО и ЕС. От друга страна, струва ми се, че съществени проблеми ще има в Народното събрание при една дискусия и там е твърде опасно за управляващото мнозинство, защото може да бъде преформатирано, смята бившият министър на отбраната.

Като доказателство за това той посочи и че на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел за напрежението в Украйна е присъствал не българският външен министър, а заместник-министър.