Мина Йовчева: Почти изчерпан е капацитетът на Кризисния център за бездомни в столицата
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2022 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мина Йовчева: Почти изчерпан е капацитетът на Кризисния център за бездомни в столицата

/КРОСС/ Отрицателните температури и ледените дни и нощи през последните дни се отразяват особено неблагоприятно на хората без дом. В столицата за тази група хора се грижат от Центъра за временно настаняване. В социалната услуга нуждаещите се могат да получат топла храна и подслон в мразовитите нощи. Почти изчерпан е капацитетът на Кризисния център за бездомни в столицата, от общо 100 места, над 90 вече са заети.

В момента са настанени 91 лица, през нощта са постъпили още 2-ма, но ние винаги имаме алтернатива за настаняване, досега никой не е останал навън, заяви в "Денят започва" Мина Йовчева, директор на Дирекция "Социални дейности" в Столична община. По думите ѝ през последните два дни 5 бездомни лица са потърсили помощ. Мина Йовчева поясни, че процедурата по настаняване е изключително облекчена.

Различен е профилът на хората, които се настаняват, забелязва се тенденция на по-млади хора, които търсят помощ, идват хора без осигуровки, в тежко здравословно състояние. Спазват се всички мерки, на всеки новопостъпил се прави тест, имаме социален работник и психолог в центъра, допълни Мина Йовчева.

 

***Сн. БНТ