Зумпалов: Над 80% от персонала в заведенията е ваксиниран
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2022 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зумпалов: Над 80% от персонала в заведенията е ваксиниран

/КРОСС/ На извънредна среща на собствениците на заведения вчера бяха обсъдени новите анти COVID мерки в София и беше взето единодушно решение – бойкот на заповедта, ограничаваща работата им. От бранша решиха, че продължават работа протестно, а ако бъдат проверявани са готови на протести на жълтите павета. Причината за бойкота е основно вечерният час, с който на практика нощните заведения няма да могат да работят.

В нашето заведение всички са ваксинирани от септември. Наше си проучване показа, че над 80% от персонала в заведенията е ваксиниран. В момента затварят единствения ваксиниран бизнес, заяви Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.

Две години стискахме зъби, но никой друг не го правеше. Ние бяхме шведски модел с популистки затворени заведения, за да се каже, че нещо се прави, каза още той.

По думите му според статистиката ясно се вижда, че в шестте месеца миналата година, в които нощните заведения бяха затворени, са се заразили 3 пъти повече хора във възрастовата група 19-29 години, отколкото когато са били отворени.

Причината е, че когато затвориш нощните заведения, младите хора започват да се събират по мазета. В нашите заведения ние сменяме въздуха 10-15 минути, в мазето – никой не го сменя, коментира Зумпалов.

Оттук насетне няма да спазваме нито една мярка, която не се отнася с еднаква сила за всеки български гражданин, но на първо място са държавната администрация, лекарите и учителите. Това са хората, на които ние плащаме заплати и осигуровки и които трябва да дадат пример за това как да се борим с пандемията, категоричен бе той.

Не искаме да клатим държавата и да правим ексцесии, а единствено да спрат да дискриминират само нашия сектор. Искаме зеленият сертификат да се отнася за всички сфери и да спрат да си измиват ръцете с нас, добави Евгени Зумпалов.