Пловдив на прага на локдаун, спад на интереса към ваксините
Секция: Здраве
25 Януари 2022 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив на прага на локдаун, спад на интереса към ваксините

/КРОСС/ 4 от 5-те зони у нас са на прага на етап 3 от плана за справяне с пандемията. Това означава, че в следващите 5 дни в тях се очаква интензивните легла да достигнат 70% заетост. Пловдив е сред областите на прага на частичен локдаун.

45 деца са настанени в болниците, 2 са в интензивни отделения. Хоспитализираните общо са 515 души. Потокът пред COVID зоните не секва. Д-р Валентина Костуркова споделя, че ваксинацията върви обратно пропорционално на увеличението на пациентите в COVID зоните. "От началото на годината сме имунизирали 900 човека, само 12,5% от тях са с първа доза, всички останали с бустер. Голяма част от тях са пенсионери, които искат да се възползват от паричния бонус", уточнява медикът. Тя си обяснява този факт с многото новозаразени, което възпрепятства ваксинирането.

По думите й на ден през COVID зоните за 8 часа преминават между 60 и 70 пациенти, като 65 от тях са с бързи антигенни тестове. "Средно минават по 10 деца. Имаме проблем с COVID зоната - в нея няма педиатри. Изписваме терапия по наученото от медиите и каквото знаем като медици, даваме им медикаменти за остра вирусна инфекция", посочи тя.

Главоболие, температура и обща отпадналост са сред симптомите при децата. 5 до 10% от преминаващите през COVID зоните влизат в болница.