Най-студената януарска сутрин
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2022 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-студената януарска сутрин

/КРОСС/ Посрещаме най-студената сутрин за месец януари. Температурите през нощта и в ранните часове във вторник бяха между минус 5 и минус 15 градуса в различните точки на страната. Особено студено е в котловините на Западна България, Предбалкана и западните подбалкански котловини - по тези места любителски метеостанции измериха до минус 17 - минус 18 градуса. От автоматичните станции на НИМХ в Троян в 5 сутринта беше минус 17,1 градуса, а в Ботевград - минус 17,4 градуса.

Посрещаме вторник с минимална облачност в западните и централните райони на страната и по-значителна облачност на места около крайбрежието и в Североизтока, където не е изключено да прехвърчи символичен сняг в часовете до обяд. Следобед облаците почти навсякъде ще се изчистят до слънчево време. Ще се усеща вятър в Дунавската равнина, Тракия и по долината на река Струма. Температурите в най-топлата част на денонощието - между минус 4 и плюс 1 градуса.

В планините ще бъде мразовито и ветровито. Облачността ще се разкъсва до слънчево време в западните масиви и ще бъде по-значителна на изток. В най-топлата част на деня термометрите ще показват между минус 7 и минус 14 градуса спрямо надморската височина.

В сряда сутринта отново ще е студено с температури в някои западни райони до минус 8 - минус 9 градуса. Облачността ще се увеличи, но само на изолирани места ще превали слаб сняг. Ще започне затопляне с дневни температури между 0 и 5-6 градуса.

Затоплянето ще продължи в четвъртък и по-осезаемо в петък, когато в топлата част на деня температурите ще достигнат 9-10 градуса в някои райони. Около планините ще се образуват облаци в четвъртък, но валежите ще са оскъдни.

През почивните дни облачността ще е динамична с чести разкъсвания. Слаб сняг ще прехвърча в някои райони в планините и около тях. Дневните температури ще се движат с леки колебания между 3 и 8 градуса.

 

***Сн. Нова тв