Pfizer/BioNTech разработиха ваксина специално за Омикрон
Секция: Здраве
25 Януари 2022 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Pfizer/BioNTech разработиха ваксина специално за Омикрон

/КРОСС/ Pfizer и BioNTech обявиха, че са разработили нова ваксина, специално за варианта Омикрон на COVID-19, пише CNN, цитиран от Dariknews.

Те стартират клинични изследвания, които да докажат нейната безопасност и ефективност, както и какъв имунен отговор предизвиква медикаментът - както като първоначална ваксина, така и като бустерна доза.

Кунчев обяви при какви условия ще се затягат COVID мерките на национално ниво

Ваксината ще бъде тествана сред 1420 здрави възрастни на възраст от 18 до 55 години, допълниха от двете компании.

Изследването е разделено на три групи: Участниците в първата група са получили две дози от текущата ваксина на Pfizer най-малко 90 до 180 дни преди проучването. Те ще получат и една или две дози от специфичната ваксина за Омикрон.

Участниците във втората група са получили три дози от текущата ваксина Pfizer най-малко 90 до 180 дни преди проучването. Те ще получат една доза от новия препарат за Омикрон.

COVID картата на България: Само две области не са в тъмночервено

Участниците в третата група не са получили ваксина срещу COVID-19. Те ще получат три дози от специфичната ваксина Омикрон.

Новата ваксина ще се прилага като доза от 30 микрограма, която е същата като настоящата ваксина срещу COVID-19.

Компаниите също така подчертават, че хората, които са получили бустерни дози от настоящата ваксина, "поддържат високо ниво на защита срещу Омикрон, особено срещу тежки заболявания и хоспитализация".

Ново лабораторно проучване за предпечат предполага, че антителата срещу варианта на коронавирус Omicron остават стабилни четири месеца след третата доза от ваксината Pfizer/BioNTech.