Изследовател от Свободния университет в Брюксел с лекция в УНСС за публикуването в индексирани научни издания
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2022 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследовател от Свободния университет в Брюксел с лекция в УНСС за публикуването в индексирани научни издания

/КРОСС/ Проф. Николай Денчев, водещ учен и изследовател от Свободния университет в Брюксел проведе лекция в УНСС на тема „Как да напишем индексирана статия?”. Проф. Денчев е координатор на съвместните дейности на УНСС и Свободният университет в Брюксел и асоциирания партньор по проекта „Икономическото образование в България 2030“. Това е първата публична лекция по проекта, в който участват още 3 български университета – Стопанската академия „А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и работодателската организация КРИБ. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедура „Модернизация на висшите училища“.  

На откриването ректорът проф. д-р Димитър Димитров като ръководител на проекта, обърна внимание, че той е много значим и важен за университета. „Нашата цел е той да не бъде формален и да се следи само за изпълнение на показатели. Трябва да има качествена промяна и надграждане. Предвиждаме да включим допълнителни дейностите, особено по мобилностите, при които искаме да добавим и публикации в сериозни издания и тази лекция ще ни е много полезна.“

Лекцията започна с „шекспировия“ въпрос „Да публикувам или не?“. Проф. Денчев представи списания, върху които трябва да се фокусират учените. За него това са тези, които имат импакт фактор над 5 като „Social Sciences” и „Web of science“.

На лекцията бяха представени и обсъдени практическите изисквания на водещи списания, по които те оценяват и приемат статии за публикуване. Бяха дискутирани действията, стъпка по стъпка, които трябва да направи всеки изследовател при подготовката, писането и редакцията на статията. Лекцията предизвика широка дискусия.