Николай Събев: Ще поискаме от ЕК жп линията София – Скопие да бъде включена в транспортен коридор „Западни Балкани“
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2022 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Събев: Ще поискаме от ЕК жп линията София – Скопие да бъде включена в транспортен коридор „Западни Балкани“

/КРОСС/ Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев пое инициатива да организира среща с колегите си от Северна Македония и Албания. Целта е те да настояват пред Европейската комисия жп връзката София - Скопие да бъде включена в направлението на транспортен коридор „Западни Балкани“.

Министър Събев обяви идеята след като заедно с министъра на транспорта и комуникациите на Северна Македония Благой Бочварски подписа Меморандум за разбирателство като основа за водене на преговори. Разговорите се състояха в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония в София.

Двете държави ускоряват работата по жп връзката “София-Скопие”. План за развитието на проекта, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти.

Първият полет на редовната линия София – Скопие може да се осъществи още през март. Това съобщиха министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и министърът на транспорта и комуникациите на Северна Македония Благой Бочварски. Днес те подписаха съвместна декларация, в която се изразява желание за установяване на авиолиния между двете държави. Вече има заявен интерес от авиокомпании за осъществяване на полетите, българската държава ще осигури необходимите разрешения, а от македонската страна са поели ангажимент за преференциални такси, каза министър Събев.

Предвижда се на първия полет да присъстват представители на изпълнителната власт и туроператорски фирми, които да договорят със своите колеги от Скопие бъдещи туристически пакети.

В рамките на заседанието бе подписана и декларация за намерение за намаляване на цените на едро на роуминга между двете държави. Те трябва да стигнат такива нива, че когато гражданите са в съседната страна, да ползват тарифи като у дома. Това е още един ход за подобрение на мобилността на гражданите, посочи българският министър.