Киров: Решението за задължителен зелен сертификат за достъп до НС няма как да бъде наложено
Секция: ПОЛИТИКА
26 Януари 2022 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Киров: Решението за задължителен зелен сертификат за достъп до НС няма как да бъде наложено

/КРОСС/ Първи пленарен ден с новите правила за работа на депутатите. Всеки народен представител ще влиза в сградата на парламента само срещу зелен сертификат. Хората, които не са преболедували или нямат ваксина ще могат да се тестват във фургони, които са разположени до сградата, но за своя сметка.

Народните представители ще влязат днес в Народното събрание по начина, по който намерят за добре за себе си. Въпросното решение няма как да бъде наложено, защото само по себе си то не съдържа ограничителен режим за допуск до НС – т.е. мерки, които да предотвратят влизането на народни представители без зелени сертификати, заяви експертът по конституционно право проф. Пламен Киров.

Когато се създава задължение, би трябвало да следва санкция за неговото неизпълнение. Такава в случая не съществува. Това решение е процедурно решение ад хок – т.е. то не е част нито от правилника на НС, нито от Конституцията. Така че народните представители, които не притежават зелен сертификат, днес ще си влязат на работа и нито служителите на НСО ще могат да ги спрат, нито квесторите, каза още той.