Първан Симеонов: Позициите в българското общество са по-твърди спрямо Скопие
Секция: Анализи
26 Януари 2022 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първан Симеонов: Позициите в българското общество са по-твърди спрямо Скопие

/КРОСС/ Отношенията ни с Република Северна Македония са сред основните акценти в последното проучване на "Галъп интернешънъл болкан". Огромната част са за присъединяването на РСМ към ЕС, но го обвързват с изпълнение на условията по договора.

Увеличава се делът на тези, които казват, че при никакви условия не бива да подкрепяме Северна Македония за членство в ЕС. С около 6-7% се увеличават те и с около 10 пункта са повече тези, които казват само при изпълнение на договора, обясни в БТВ "Тази сутрин" социологът Първан Симеонов. Той добави, че спада делът на отговорите "не знам" и тези, които формират мнение, отиват в сдържана или твърда позиция.

Което ясно показва, че позициите в българското общество са по-твърди спрямо Скопие и може би това ще е предизвикателство пред новия кабинет, коментира Симеонов.

По думите му в момента Румен Радев е най-харесваната фигура, като за първи път от 2009 година насам, макар и с малко, виждаме доверието да е по-високо от недоверието относно правителството.

Едно от най-големите предизвикателства пред този кабинет ще е материалното положение на хората, които очакват покачване на цените. Стойностите са рекордни – 90% очакват повишаване с една или друга скорост на основни стоки. Това показва замерването ни преди три месеца, добави Първан Симеонов.