Богдан Кирилов: През месец май ще има адаптирана ваксина срещу COVID
Секция: Здраве
26 Януари 2022 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богдан Кирилов: През месец май ще има адаптирана ваксина срещу COVID

/КРОСС/ "На този етап в страната има достатъчно налични ваксини, както и в целия Европейски съюз. Сега се акцентира върху разработването на адаптирани ваксини, които да бъдат с по-висока ефикасност на настоящите варианти на вируса. Появи се информация за поява на такава ваксина през месец март. Според мен това не е реалистично. Преди началото на месец май не се очаква да има от нея в ЕС и нейните членки", това каза в "Твоят ден" Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ.

Той информира, че от началото на ваксинационната кампания в България са доставени над осем милиона и 300 000 дози, приложените са четири милиона и 100 000. У нас има налични от четирите разрешени за употреба ваксини.

"В началото на месеца получихме и от ваксинатана на AstraZeneca, от която в момента са налични 4 500, тя се препоръчва за първа и втора доза", добави той.

"Има сериозен опит в света от комбиниране в посока първична ваксинация с аденовирусна ваксини и бустернан доза от РНК-ваксина, условието е да се минали три месеца.

Богдан Кирилов акцентира, че при поставянето на бустер доза се наблюдава висока ефективност и при Омикрон.

За адаптираната ваксина той разясни, че в момента усилията са насочени към едновалентна с цел да се противодийства на Омикрон, но другата посока е да се създаде многовалентна ваксина, която да въздейства на много варианти.

"България ще получи адаптирана ваксина едновременно с всички държави членки на ЕС", категоричен бе той.

Богдан Кирилов коментира и твърденията за смъртни случаи у нас след ваксинация, като информира, че има 9 такива съобщения, но не е доказана причинно-следствена връзка.

"Ваксината на този етап е най-ефективният механизъм за предпазване от COVID", заключи той.