„УниКредит Булбанк“ се присъедини към гаранционната програма на ББР в подкрепа на бизнеса
Секция: ИКОНОМИКА
26 Януари 2022 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„УниКредит Булбанк“ се присъедини към гаранционната програма на ББР в подкрепа на бизнеса

/КРОСС/ От началото на февруари още една търговска банка започва работа по гаранционната програма на ББР в подкрепа на малкия и средния бизнес, засегнат от мерките срещу пандемията.

УниКредит Булбанк се присъединява към банките-партньори на ББР, които отпускат финансиране по обновените условия на Програма „Възстановяване“ – БАКБ, Алианц Банк България, Юробанк България, ПИБ, Банка ДСК, ОББ и Инвестбанк.

Срокът за кандидатстване по антикризисната мярка е удължен до 30.06.2022 г.

За да осигури ликвидност на фирмите в трудната обстановка, програмата предоставя кредити до 3 милиона лева със срок на погасяване до 7 г. и с възможност за ползване на гратисен период за плащане по главница и лихва до 36 месеца. Финансирането се извършва при кратки срокове на одобрение – до 5 работни дни след получаване на всички необходими документи пред банките и време за усвояване на средствата – 10 работни дни.

Гаранционната програма на ББР е отворена за микро-, малки, средни фирми или така наречените „малки компании със средна пазарна капитализация“ от всички сектори на икономиката (small mid-caps – с до и вкл. 499 души персонал, отговарящи на един от следните критерии: с до 100 млн. евро вкл. сума на актива или до 86 млн. евро вкл. приходи от продажби). 

Условието е те да осъществяват стопанска дейност и да са регистрирани в България, да търпят неблагоприятни икономически последици от разпространението на пандемията и да имат поне три завършени финансови отчета с приходи от продажби, както и счетоводна печалба за поне една от последните три години.

ББР покрива до 80% от главницата на кредита, а като обезпечение се изискват лични гаранции от действителните собственици на фирмите или от свързани лица, както и, ако е приложимо, залози на вземания от сметки по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), Закона за особените залози (ЗОЗ) и чрез договор за финансово обезпечение, съгласно Закона за договорите за финансово обезпечение (ЗДФО).

Програма „Възстановяване“ е разработена от Министерствата на икономиката и на финансите. От стартирането й до момента ББР е потвърдила за гарантиране кредити в размер на 427 298 549 лв.