Нов рекорден ръст от 17,6% на жилищните кредити
Секция: ИКОНОМИКА
26 Януари 2022 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов рекорден ръст от 17,6% на жилищните кредити

/КРОСС/ Жилищните кредити за домакинствата нараснаха със 17,6% за година, което е нов рекорд. Според данни на БНБ отпуснатите кредити за покупка на къщи и апартаменти са нараснали с 2,1 млрд. лв. за година и в края на декември достигат 14,1 млрд. лв. Това се дължи на нарастващото желание на хората да живеят в по-големи апартаменти, както и да влагат парите си в имоти, вмето да ги държат на нулеви или дори отрицателни лихви в банките.

Потребителските кредити за домакинствата също бързо нарастват. През миналата година отпуснатите потребителски заеми са се увеличили с 1,3 млрд. лв., или с 11,1% и в края на декември достигат 13,2 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Оказве се, че хората взимат над два пъти повече заеми от бизнеса. За говина кредитите за домакинствата са нараснали с 3,4 млрд. лв., или 13,4%. Същевременно отпуснатите на бизнеса заеми са се увеличили само с 1,6 млрд. лв., или с 4,6%.

Общата сума на депозитите в банките нараства с 9% за година и надминава 100 млрд. лв. В края на декември депозитите са общо 101,9 млрд. лв. От тях над 66,5 млрд. лв. са депозитите на граждани, а влоговене на нефинансови предприятия са 31,8 млрд. лв. За година спестяванията на хората в банките са нараснали с 5,5 млрд. лв.

 

Източник: вестник "Труд"