Илин Димитров: Ако ковид вълната затихне по-рано, ще има добър летен сезон
Секция: Туризъм
27 Януари 2022 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илин Димитров: Ако ковид вълната затихне по-рано, ще има добър летен сезон

/КРОСС/ Ако ковид вълната затихне рано и хотелите по морето успеят да отворят за Великден, ще има добър летен туристически сезон. Това заяви в "Денят започва" председателят на комисията по туризъм в 47-ото НС Илин Димитров от ПГ на "Продължаваме промяната". Личната прогноза на Димитров е, че новият туристически сезон ще бъде с около 10%-15% по-добър от миналогодишния, но все пак ще остане с 10%-15% по-слаб от 2019г., когато беше последният сезон преди пандемията.

Според Димитров е нормално при поскъпването на суровините да се повишат и цените на туристическите пакети. Ръстът на енергоносителите от последните месеци най-вероятно ще наложи допълнителна актуализация на офертите на хотелиерите, предупреди той.

Според председателят на комисията по туризъм, единственият шанс да бъде спасен секторът у нас е да се намерят варианти за удължаване на летния сезон и през пролетните и есенните месеци. Това може да стане чрез развитието на специализирани видове туризъм като СПА, конгресен туризъм, винени и приключенски турове.

Част от хотелиерите вече са се ориентирали в тази посока като единствен начин да оцелеят по време на ковид кризата. Това ще донесе позитиви след приключването на пандемията, смята той.

Според Илин Димитров е необходимо да се активизира рекламата на България като туристическа дестинация и да се наблегне на обучението на персонала в хотелите.