Астрономи откриха мистериозен обект в Млечния път
Секция: Наука
27 Януари 2022 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономи откриха мистериозен обект в Млечния път

/КРОСС/ Австралийски астрономи откриха странен обект в галактиката Млечен път, какъвто не е наблюдаван никога досега, съобщи АФП, като цитира публикация за изследването в сп. "Нейчър".

Обектът, забелязан първо от Тайрън О'Дохърти, студент от университета Къртин, излъчва огромни количества радио енергия в продължение на една минута на всеки 18 минути.

Обектът е бил засечен с помощта на телескоп и нова техника, разработена от О'Дохърти, отбелязва Би Би Си. Студентът е част от екип под ръководството на астрофизичката д-р Наташа Хърли-Уокър от Международния център за радио астрономически изследвания в университета Къртин в Бентли, Пърт.

"Обектът се появяваше и изчезваше в продължение на няколко часа по време на наблюденията", каза д-р Хърли-Уокър. "Това бе напълно неочаквано. За астрономите това е малко зловещо, защото нито един познат досега обект не се държи така". За астрономите подобни обекти, които се появяват и изчезват, не са напълно непознати, но появата на радиосигнал за цяла минута е "наистина странно" явление, каза д-р Джема Андерсън, астрофизик в университета.

Въз основа на анализ на данни, събирани през годините, екипът учени е установил, че обектът се намира на около 4000 светлинни години от Земята, изключително ярък е и има невероятно силно магнитно поле. Теоретично може да се допусне, че мистериозният обект е неутронна звезда или бяло джудже, но откритието все още е пълна загадка.

"Последващи наблюдения ще кажат на астрономите дали това е рядко единично явление или голяма нова популация, каквато не сме забелязвали досега", каза д-р Хърли-Уокър.