Приложението на хомеопатията за лечението на синузит
Секция: Здраве
27 Януари 2022 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приложението на хомеопатията за лечението на синузит

/КРОСС/ Синузитът е възпаление на синусите и е чест проблем за много хора през есенно-зимния сезон. Синусите са полуотворени кухини, пълни с въздух. В човешкия организъм има 4 чифта синуси – фронтални (челни), максиларни (зад бузите), етмоидални (между очите) и сфеноидални (навътре, зад етмоидалните). Възпалението на синусите от инфекция или алергия води до затварянето на тези кухини от възпалителния оток и натрупването на секрет, който не може да излезе навън.

Острият синузит често последва настинката и трае до 4 седмици. Протича с болка или тежест в лицето, запушен нос, изтичане на секрет от носа. Може да има също температура, кашлица, лош дъх от устата или болка в зъбите.

В условията на нарастваща бактериална резистентност към съществуващите антибиотици, хомеопатията предлага бързо действащо, ефикасно и безопасно лечение при синузит, което стимулира имунната система. То включва дренаж на синусите, излекуване на инфекцията и профилактика на рецидивите. Хомеопатичната терапия е холистична и индивидуализирана, защото всеки човек има различно протичане на синузита, имунна система и предходни заболявания. Хомеопатията има доказан ефект за лечение и профилактика на синузита, но не трябва да се подхожда със самолечение и лекар трябва да предпише точния препарат, правилната дозировка и схема за прием. Само така може да се проследи развитието на заболяването и нуждата от промяна на терапията.

„На база на моя дългогодишен опит като лекар и хомеопат, при първи симптоми на рецивиращ синузит, най-често използвам Стикта пулмонария и Калиум йодатум. При болка в основата на носа и запушен нос без никакъв секрет, предписвам Стикта 9СН – 4 пъти по 5 гранули. Ако синузитът започне с точно обратното - обилен воднист секрет, подути и зачервени очи и нос, и силно главоболие пациентът има нужда от Калиум йодатум 9СН 4 пъти по 5 гранули. За намаляване на риска от гнойни инфекции при синузит със силни болки в челото, които се успокояват от затопляне и са придружени с отделяне на течен жълт секрет, препоръчвам Хепар сулфур 15СН 4пъти дневно по 5гранули. Други две хомеопатични лекарства помагат да се втечнят гъстите гнойни секрети и да отпушат синусите. Ако в ноздрите засъхва гъст жълтозелен секрет с кръвенисти жилки, е нужен Калиум бихромикум 5СН 3 пъти дневно по 5гранули. Ако лепкавият секрет се стича назад в гърлото, Хидрастис канадензис 5СН 3 пъти дневно по 5 гранули.“, споделя д-р Василка Юрукова, специалист по вътрешни болести, хомеопатия, Шуслерова терапия, диагностика по Фол и натуропатия. Тя има богат преподавателски опит по хомеопатия в медицинските университети в София, Пловдив и Варна, а също и в САЩ в университет "Томас Джеферсън“- Филаделфия, в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франциско и Форт Лодърдейл. 

Лекарствата при синузит понякога се определят от това кой точно синус е засегнат. Д-р Юрукова допълва, че при максиларен синузит най-често използва Мезереум 9СН, при фронтален Калиум бихромикум 5СН или Цинабарис 9СН при етмоидален синузит. При тежки случаи пациентите могат да се взимат на всеки 1-2 часа по 5 гранули до подобрение.

При рецидивиращи гнойни синузити или пансинуит (засягане на всички синуси), Силицея 30СН 2 пъти дневно по 5 гранули за няколко месеца стимулира имунната система чрез подобряване функцията на макрофагите.

За по-лесното втечняване на секретите и намаляване на допълнителното слузообразуване, д-р Юрукова препоръчва използването на няколко пъти дневно спрей с морска вода, пиенето на 2-3 литра вода дневно и временно спиране на млечните продукти.

Допълнителна проверена информация за клиничната хомеопатия, нейната ефективност може да намерите на сайтът za-homeopatiata.bg.