Петков: Ролята на главния прокурор ще се промени, няма да има човек над закона
Секция: ПОЛИТИКА
27 Януари 2022 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петков: Ролята на главния прокурор ще се промени, няма да има човек над закона

/КРОСС/ В Плана за възстановяване и развитие е заложено, че главният прокурор вече няма да бъде недосегаем. Това каза премиерът Кирил Петков в Брюксел.

"Ще има съдия, който ще изпълнява временно длъжността на прокурор, а после ще се връща като съдия. Няма да има конфликт на интереси. Нашето намерение като коалиция е ролята на главния прокурор да бъде променена - той ще стане администратор. Не ни трябва още едно ниво в Прокуратурата, а работеща институция", добави той.

Във връзка с настояването на Иван Гешев да има засилен мониторинг върху страната ни по отношение на ърховенството на закона, Петков обясни, че това е желанието и на управляващите.

"Няма как през общи шаблони и думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че Прокуратурата не работи добре", добави той.

Промените в съдебната реформа трябва да се случат максимално бързо, но в рамките на закона, категоричен е министър-председателят.

"Прозрачността е най-добрият начин да се бори всякакъв вид корупция. Европейските институции разбраха, че имаме истински намерения и не ни липсва мотивация. Надявам се, че с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията и част от измамите. Идеите ни за промяна на ВСС и начина, по който те правят атестации за нови кандидати, също са въпрос на време. Единствено ни трябва търпението на всички наши избиратели и да вярват, че работим целенасочено това да се случи", каза още той.

Петков коментира, че на изслушването не е бил попитан за Делян Пеевски и закона "Магнитски", но заяви: "Според мен хората, които стоят зад корупцията в България, са около 20 души".