Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2022 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва обществено обсъждане на проекта на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония 2021-2027 г. преди изпращането на документа за официално одобрение до Европейската комисия.

Над 31,1 млн. евро е общият финансов ресурс на програмата. Той ще бъде инвестиран в съвместни проекти за изграждане и развитие на зелени площи и подобряване на връзките между тях, директна подкрепа на малки и средни предприятия за повишаване на производствения капацитет и конкурентоспособност, дигитализация и други.

Малко над 10 млн. евро от бюджета на програмата са предвидени за изграждане на граничния пункт „Клепало“ между общините Струмяни и Берово.

На среща тази седмица вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и македонските му колеги – министрите на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и на местното самоуправление Горан Милевски, се договориха да ускорят работата по пункта, за да бъде завършен до края на 2023 г.

През периода 2021-2027 г. МРРБ ще продължи да изпълнява функциите на Управляващ орган на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България – Република Северна Македония. 

Общественото обсъждане на подготвената финална версия на програмата ще се проведе онлайн (чрез WebEx) на 15 февруари 2022 г. от 11:00 часа. Желаещите да вземат участие могат да се регистрират до 8 февруари 2022 г. на следния електронен адрес: ma_ipacbc@mrrb.government.bg

Пълният текст на проекта на програмата е публикуван на Портала за обществени консултации: https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=6604 , Единния информационен портал: www.eufunds.bg, на интернет страницата на МРРБ https://www.mrrb.bg/bg/pokana-za-uchastie-v-obstestveno-obsujdane-i-obstestveni-konsultacii-na-proekta-na-programata-za-transgranichno-sutrudnichestvo-mejdu-republika-bulgariya-i-republika-severna-makedoniya-2021-2027-g/ и на интернет страницата на програмата www.ipacbc-bgrs.eu.

Коментари и становища по публикувания проект могат да се представят в срок до 26 февруари 2022 г. в деловодството на МРРБ на адрес: гр. София, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 17-19, както и в електронен вид на e-mail адрес:  ma_ipacbc@mrrb.government.bg.