Редица общини с мерки срещу високата цена на тока
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2022 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Редица общини с мерки срещу високата цена на тока

/КРОСС/ Още общини с мерки срещу високата цена на тока. Те са от спиране на уличното осветление и тролейбусите в някои градове- до възможност от режим в общински сгради. Протест със светлоотразителни жилетки и фенери. Така излязоха жителите на Козлодуй по тъмните улици на града.

„Жилетката е с цел моята безопасност, защото виждаме, че няма улично осветление”, заяви Росен Попов. „Живеейки в атомната столица е недопустимо да сме без електричество, това е смешно и абсурдно”, категорична е Ивалина Иванова.

До тук се стигна след като общината спря уличното осветление. Сметката миналата година е била 17 хиляди лева, сега обаче стига 70 хиляди и се налага оптимизация.

„Не знам какво означава оптимизиране на разходите, при условие че разходите на гражданите се вдигат всеки ден”, посочи Недислав Владимиров.

Проблем има и в София. 50% по-висока сметка за ток са получили и в район „Изгрев”.

„София е град с над 2 милиарда бюджет. Недопустимо е гражданите да останат на тъмно в един момент”, категоричен е д-р Делян Георгиев – кмет на район „Изгрев”, Столична община.

Заради непосилната  цена обаче - като за начало се обмисля спиране на осветлението в подлезите. „След подлезите това, което трябва да се направи, е да се ограничи потреблението на топло и електроенергия във всички общински сгради, в това число и училищата и детските градини. След това не ми се мисли и се надявам да не стигаме до там”, добави той.

За да пестят -  в Бургас спират тролеите. Ще бъдат намалени и някои от последните автобусни линии. „Сметките и за метан, и за дизел, и за електроенергия както при всички са драстично завишени, въпрос на време е да вземем решение за увеличение цената на билета”, заяви инж. Петко Драгнев – директор на „Бургасбус” 355.

Според енергийни експерти – правителството трябва да напише молба до европейската комисия  с искане да се разшири регулираният пазар.

 „Има изключителни обстоятелства, има цели отрасли, които са пред фалит, болниците са в окаяно състояние, училища, както чувате цели общини и обществен транспорт… аз бих. Ако бях на мястото на правителството бих направил опит”, категоричен е Иван Хиновски – енергиен експерт.

До момента няма европейска страна с подобно искане, а шансът за одобрение  не е голям, смята специалистът.