Искра Михайлова: Нямаше дебат при гласуването на промените в Закона за енергетиката
Секция: ПОЛИТИКА
28 Януари 2022 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искра Михайлова: Нямаше дебат при гласуването на промените в Закона за енергетиката

/КРОСС/ Цените на електроенергията на свободния пазар постави на изпитание общи, читалища, училища, детски градини, болници и църкви. Всички те изпитват затруднения, дори и невъзможност да си платят сметките в зимните месеци. Парламентът пък наложи мораториум върху цените за битово потребление на ток. Прие и промени в Закона за енергетиката в търсене на решения за овладяване на кризата.

Още в начина, по който този законопроект тръгна да влиза, имаше нещо особено. Ние от “Възраждане” бяхме внесли законопроект по същата тема, който отлежаваше в чекмеджето един месец, а когато управляващата коалиция внесе техните предложения за намаляване състава на КЕВР и разширяване на компетенциите на членовете, той влезе за три дни на комисия заедно с нашия законопроект. Разбира се, в пленарна зала нашият не влезе, това коментира в “Денят започва” депутатът от “Възраждане” Искра Михайлова в отговор на въпрос защо тяхната парламентарна група не подкрепи промените в Закона за енергетиката. По думите й управляваща коалиция не е предоставила и икономически аргументи за предложенията си, почти не е имало дебат.

Съмнението около начина, по който се случват нещата, и последващото предложение на ГЕРБ-СДС номинации за КЕВР да се правят неправителствени организации, от работодателски организации, включително от президента - изглеждаше сякаш от двете страни на залата се подхвърля топката кой и какво да владее. Ние от “Възраждане” не намерихме мястото си в точно такъв дебат, допълни Михайлова.