Времето, което ни очаква през февруари
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Януари 2022 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Времето, което ни очаква през февруари

/КРОСС/  Динамично време ни очаква в последните дни на януари и началото на февруари. Още на 1-2 февруари ще премине атмосферно смущение, което вероятно ще донесе ново понижение на температурите, валежи от сняг във високите котловинни полета и в много райони на Северна България, както и по-съществени валежи от дъжд в Югоизточна България. Това каза в "Денят започва" метеорологът гл. ас. д-р Анастасия Стойчева - ръководител на отдел "Метеорологични прогнози" в НИМХ. Около 5-6 февруари ще е следващата подобна обстановка - отначало със затопляне, а след това застудяване.

През февруари често облачността ще е значителна с условия за валежи от дъжд и сняг. В планинските райони ще вали сняг, а в равнинната част - предимно дъжд. Минималните температури през първото десетдневие няма да са толкова ниски, а максималните често ще са над 0 градуса.

От 6 до 20 февруари валежите ще бъдат по-малко вероятни, а температурите ще са сравнително високи - около и над нормите.

Анастасия Стойчева коментира и казуса с преместването на НИМХ от МОН към МОСВ и предложенията за промяна в начина на финансиране на института.

Много въпроси, които остават без отговор, не е само пропускът с нашия бюджет. Досега директорите на НИМХ са назначавани от министъра по предложение на Научния съвет - научното звено на института, което е от 15 човека. Директорът винаги е бил "човек от науката". Ако остане точката нашият директор да се назначава директно от който и да е министър, той ще бъде политически зависим. Досега нашият институт е бил политически независим, не се влияе от ничии интереси. Надяваме се, че този пропуск и недоглеждане ще бъде отстранен, заяви Анастасия Стойчева.