Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната конституция (На живо)
Секция: ПОЛИТИКА
28 Януари 2022 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната конституция (На живо)

/КРОСС/ Депутатите изслушват премиера Кирил Петков в Народното събрание. По искане на ГЕРБ-СДС народните представители решиха да извикат министър-председателя по темата за двустранните ни отношения с Република Северна Македония. Поводът e заседанието между правителствата на София и Скопие, което се проведе тази седмица в резиденция „Бояна".

"Ковачевски от една седмица е министър-председател на Северна Македония. От тези 8 дни, 4 той прекара с българското правителство. Това само по себе си показва, че има желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по сферите", заяви Кирил Петков.

"Подписахме 3 меморандума, които бяха в много ключови сектори – земеделие, малки и средни предприятия и Коридор номер 8, защото той наистина изпадна от лисите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще стане със съвместна работа", каза още той.

"Не слагаме позицията на България на по-нисък ред. Говорихме и по темите, които са в рамковата позиция и за правата на българите в Северна Македония. За първи път Ковачевски каза, че той не вижда проблеми с вкарването им от страна на Северна Македония в тяхната конституция. Не се обвърза с време, но го обяви", посочи премиерът.

И добави: "Тази нова енергия на конструктивен диалог ще донесе повече резултати от досега".

Петков отбеляза, че е бил организиран календар за срещи на всеки 7 дни. „Радвам се, че дори в Историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици“, каза той.

За 4 февруари подготвяме съвместно честване с РС Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още премиерът.

                   (На живо)