Срещи с българското документално кино
Секция: КУЛТУРА
28 Януари 2022 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Срещи с българското документално кино

/КРОСС/ От 27 януари в галерия „Прегърни ме“ започват поредица от срещи с българското документално кино. Филмите избира и представя режисьорът Любомир Младенов. Първият филм, който тази вечер може да бъде видян от 19 часа, е на Елдора Трайкова „Преди края“.

Това е разказ за село, което скоро ще бъде заличено от картата на България. Не, че това не се е случвало досега у нас по различни причини. В случая конкретната причина е находището на въглища, открито под селото. Те са нужни за работата на ТЕЦ-ове от комплекса „Марица-изток“.

„Какво вълнува неколцината жители на селото, които още не са го напуснали, как те си представят своето бъдеще, докато багерите разрушават къщите. В техните изповеди има и гняв, и чувство за безпомощност, и примирение, но не и надежда“, пишат организаторите на събитието.

Филмът е по сценарий на Асен Владимиров, който е и продуцент, а оператор е Емил Христов. Спечелил е Голямата награда ЗЛАТЕН РИТОН и награда за режисура на Елдора Трайкова на 25-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино в Пловдив през 2020 г., а мотивите на журито са красноречиви: "майсторското художествено внушение на един наближаващ апокалипсис".

След прожекцията ще има и разговор с Елдора Трайкова.

Програмата се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” към Министерство на културата.