Гърция започва да доставя хапчета срещу COVID по домовете
Секция: СВЯТ
28 Януари 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция започва да доставя хапчета срещу COVID по домовете

/КРОСС/ От следващата седмица в Гърция започва раздаване на антивирусни таблетки за COVID-19 на високорискови граждани над 18-годишна възраст с доставка по домовете, заяви заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага, като отбеляза, че те няма да се дават на бременни жени.

Таблетките с "Молнупиравир" ще се прилагат на пациенти с положителен бърз или PCR тест, съобщи "Катимерини".

Тя каза, че лекуващият лекар ще подава заявление и комисията за прилагане на лекарството ще отговаря в рамките на 24 часа. След това Националната организация за предоставяне на здравни грижи (EOPYY) ще изпрати SMS до лекаря и пациента. Пациентите трябва да дадат съгласието си за лекарството на специална платформа.

Вана Папаевангелу, експерт по инфекциозни болести в комисията, която съветва правителството относно политиката по отношение на коронавирусите, заяви, че фактът, че много хора са си останали вкъщи по време на лошото време, ще доведе до спад на случаите в близко бъдеще, като отбеляза, че в момента има 150 000 активни случая. Среднодневният брой на новите инфекции през последните 7 дни е 18 000, добави тя.

В момента в националната здравна система на страната са заети 57% от редовните болнични легла, а 75% от леглата са заети в интензивните отделения. Приетите в болница пациенти са намалели с 12%, а 8 от 10 пациенти вече са заразени с варианта Омикрон, каза Папаевангелу.