Иван Таков: Осветлението в София е безобразно. Има улици без нито една светеща крушка
Секция: ПОЛИТИКА
01 Февруари 2022 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Таков: Осветлението в София е безобразно. Има улици без нито една светеща крушка

Ако има нарушения от страна на възложителя, заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев веднага трябва да подаде оставка, счита общинският съветник от БСП

/КРОСС/ Осветлението в София като цяло е на безобразно ниво. Има цели квартали и улици, където една крушка не свети. Това каза в ефира на БНР Иван Таков – заместник-председател на групата на „БСП за България“ и на Комисията по финанси и бюджет в СОС, по повод скандала с цените на уличното осветление в София.

„Комисията, която класира фирмите, е помощен орган на възложителя и няма право да изменя критерии, както и няма право да променя параметри по офертите на участниците, включително предложените цени“, уточни Таков, който е участвал в комисията по тази обществена поръчка.

Той обясни, че ако възложителят прецени може да прекрати процедурата, но комисията не може и уточни, че в тази процедура няма проблем с класирането на участниците, каквато е задачата на комисията.

„Поръчката е основно за техническа поддръжка, впоследствие за ремонтно-възстановителни работи и изграждане на нови трасета. Основните средства, изразходвани през миналата година са за техническа поддръжка“, каза общинският съветник от БСП.

Таков изтъква, че комисията не борави с единични цени и не класира фирмите на тази база, а въз основа на комплексна оценка от всичките цени, предоставени по различните показатели.

„Единичните цени в тази поръчка бяха над 190. Например за поддръжка на едно осветително тяло при едната фирма цената е по-ниска, а при изграждане на осветително тяло при същата тази фирма е по-висока цената. Комисията няма правомощия да каже „много Ви е висока тази цена, променете я“, защото това би било сериозно нарушение на Закона за обществените поръчки. Това право има възложителят“, категоричен е финансистът.

Според Таков в самата процедура няма нарушения и тя преди време е била проверявана от Вътрешен контрол на Столичната община. Също така никой от участниците не е обжалвал.

„Контролните органи трябва да направят проверка и да кажат кой казва истината“, счита Иван Таков по повод спора около тази обществена поръчка.

„Ако се види, че има каквито и да било нарушения от страна на възложителя, заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев веднага трябва да подаде оставка“, заяви Иван Таков.