Българин получи 60-годишна присъда в Гърция, без някога да е бил там
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Февруари 2022 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българин получи 60-годишна присъда в Гърция, без някога да е бил там

/КРОСС/  49-годишен мъж  е получил 60-годишна присъда от гръцки съд, по думите му, без да е стъпвал в Гърция. В момента излежава присъдата в старозагорски затвор.  Че е осъден научава след издаването на европейска заповед за арест. Обвинението е в трафик на хора в Гърция. Венелин Тодоров и адвокатът му доказват, че той не е ходил в Гърция. По време на делото, той не е бил призован, нито е имал защитник. Адвокатът на Венелин коментира, че вече се наблюдава тенденция в южната ни съседка при издаване на присъди, без да са спазени европейски изискванията за призоваване.

Венелин е работил като таксиметров шофьор в Стара Загора. Той е с чисто съдебно досие. В момента излежава присъда в Старозагорския затвор, след като през 2020-та година получава европейска заповед за задържане. Той  разказа  пред NOVA за случая си по телефона: ”Обвиняват ме в трафик на хора в Гърция. А аз въобще не съм стъпвал във Гърция.  Беше ми предложено през 2013-та да возя някакви хора в Гърция аз отказах, дадох телефона на един мой познат, който извършва таксиметрова дейност и му казах че има клиент, който иска да закара някакви хора, ама нито съм знаел за какви хора, нито нищо. Той се е свързал с него съответно му е дал човека някакъв ван и е превозил тези хора. Това е връзката с мен, че съм дал един телефонен номер въобще не съм знаел за какво става въпрос, но не съм имал никакво участие и не съм стъпвал в Гърция.  Аз въобще не съм напускал България. Нито сте организирал трафик на хора? Нито съм организирал по никакъв начин. Абсолютно нищо общо нямам с това”.

Към края на 2020-та година месец ноември в Стара Загора пристигна европейска заповед за арест, с която се искаше Венелин Славов Тодоров да бъде предаден на република Гърция за изтърпяване на присъда от 60 години  лишаване от свобода и 80 хил. евро глоба. И се оказа, че той е бил задочно осъден, без да присъства на съдебното заседание, без да упълномощи адвокат, без по какъвто и да е начин да съумее да си защити правата, посочва адвокат Тихомир Василев.

Старозагорският окръжен съд отказал да предаде Венелин в Гърция. Съобразявайки се с документите, изпратени от Гърция, намаляват присъдата от 60 на 6 години затвор. Делото преминава и през Апелативния съд в Пловдив.