Линейка не успя да стигне до болно дете: Как беше осигурена помощ за малкия пациент
Секция: Здраве
04 Февруари 2022 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Линейка не успя да стигне до болно дете: Как беше осигурена помощ за малкия пациент

/КРОСС/ Линейка не стигна до болно дете в ивайловградско село заради снега. Получи ли помощ детето?

Гюлхан Ариф търси помощ на спешния телефон за 3- годишният си син, който е с висока температура. От Ивайловград до адреса в село Розино, където е пациентът, са близо 40 километра, а заради заснежения път линейката не успява да стигне. Линейката остава на главния път, за да изчака там малкия пациент.

По 12-те километра от Розино до централния път, детето е извозено с личния автомобил на кмета на селото. „Като не идва линйката, аз му намерих една кола и го закарахме горе на разклона“, казва бащата.

Детето е прегледано в линейката от фелдшера, след което пак с колата на кмета е откарано до личния лекар в Крумовград.

Кметът на селото Мюмюн Юсеин казва, че е трудно с повикването на линейка, като и за възрастни хора се налага да се чака.

В общината без болница линейките са само две. Но заради липса на екипи, на смяна работи един. В този ден за Розино потегля старата линейка, която е трудно проходима.

Вътрешна проверка на спешната помощ показала, че автомобилът е технически изряден, но непригоден за тежки зимни условия. Новата линейка, която е можела да стигне до адреса, в същия ден е била на сервиз.

Според Николай Николов, който е шофьор на линейка, са нужни около 30-35 минути за да стигне екипа до въпросното село и то ако няма сняг. „Линейката е изправна, просто като има много сняг няма как да стигне“, казва той.

По думите на Николов наличните екипи на спешна помощ не са достатъчни, но кадри няма.