Цените на храните чупят рекорди
Секция: ИКОНОМИКА
06 Февруари 2022 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените на храните чупят рекорди

/КРОСС/ Производителите и преработвателите на млечни продукти в България са силно социално насочени и в чистия смисъл донори. Това каза инж. Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите, в предаването „Тази неделя" по бТВ.

По думите му себестойността на цените на млечните продукти е по-висока с 58% спрямо същия период на миналата година. Това значи, че по-големите разходи в себестойността трябва да се калкулират. Аз в моето предприятие съм вдигна за една година с 15% - много трудно, с много преговори с търговските вериги", обясни Зоров. Всички предприятия в момента търпят загуби и затова трябва да има адекватна подкрепа от страна на държавата, смята той.

Председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви, че бизнесът в България се декапитализира в резултат на завишените енергийни, транспортни разходи, разходи за суровини. „В бизнеса не остава ресурс, който да обезпечи и заплати достойно в повечето случаи човешкия труд.

България има най-високо ДДС от европейските държави, подчерта тя. Тежестта на този данък пада изцяло върху потребителите, посочи Кукушева. „Единственият верен ход, възможен в момента, на прага на обсъждане на бюджета е диференциране на 9% на всички храни в България, защото това е най-големият социален инструмент. Дължим го на потребителите и на бизнеса", заяви Кукушева.