Проф. Румен Гечев: Важно е да се утвърди социалният вектор на бюджета
Секция: ПОЛИТИКА
07 Февруари 2022 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Румен Гечев: Важно е да се утвърди социалният вектор на бюджета

/КРОСС/ Ако имахме АЕЦ Белене, нямаше да плащаме толкова скъп ток.

"Няма как да не следим какво се случва в енергетиката на Европа и България, тъй като това е пряко свързано с икономическия растеж, със стандарта на живот, с бюджета", това посочи в ефира на Нова нюз народният представител от левицата проф. Румен Гечев. По думите му целият проблем с енергетиката се поражда от геополитическата война между Щатите и Русия.

Гечев беше категоричен, че бившите упрявляващи от ГЕРБ носят отговорност за провала на Южен поток и сегашната по-висока цена на руския газ, който преминава през Турция. Той коментира и изказванията за координирана атака. "Атаката идва от слугуването на българските управляващи последните 10-12 години", заяви професорът. 

Гечев припомни за двата реактора, които стоят в Белене и ако в момента те бяха в експлоатация щяха да носят стотици милиони приходи при настоящите високи цени на тока. 

"Първо България нямаше да има такива високи цени и второ - от по-високите цени на тока в Европа ние щяхме да печелим. Няма такъв народ по света, който да си държи реакторите в калта и в същото време ще купува ток на много високи цени", заяви твърдо народният представител.

Професор Румен Гечев каза, че в коалиционното споразумение ясно и точно е посочена АЕЦ "Белене". Депутатът от левицата допълни, че преди няколко дни Европейската комисия е взела решение ядрената енергетика влиза в зеления пакет, което означава, че аргументите на левицата са потвърдени. "Ако не срещнем подкрепа, не ние, а нашите партньори от управляващата коалиция ще трябва да обясняват защо са против", посочи професорът.

Румен Гечев коментира и въпроса с Бюджет 2022, който предстои да бъде разглеждан.

В заключение Гечев посочи, че за него като заместник-председател на бюджетната комиися и за колегите му от БСП е важно да се утвърди социалният вектор на бюджета.