Прокуратурата проверява хора от списък, предоставен от премиера
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Февруари 2022 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата проверява хора от списък, предоставен от премиера

/КРОСС/ Във връзка с проведената на 04.02.2022 г. работна среща между главния прокурор Иван Гешев и министър-председателя г-н Кирил Петков, в която е участвала и г-жа Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера, прокуратурата предоставя допълнителна информация:

В рамките на разговора главният прокурор акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. Иван Гешев изтъкна, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при стриктно спазване на Конституцията и законите на страната.

По време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. От своя страна главният прокурор е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Иван Гешев е изразил увереност, че ПРБ стриктно изпълнява и ще продължи да изпълнява законовите си правомощия, независимо от статута на проверяваните лица.

Съгласно разпоредбата на НПК гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели „Досъдебен“ и „Специализиран“, относно предоставената от  министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в Република България. С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат  призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Прокуратурата на Република България ще изпълни задълженията си и ще извърши обективна и всестранна проверка спрямо лицата, посочени от министър-председателя г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова.