Масово самоосигуряващи се лица подават декларации без да използват новия си 9-значен ЕИК
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Февруари 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масово самоосигуряващи се лица подават декларации  без да използват новия си 9-значен ЕИК

/КРОСС/ При подаването на осигурителни декларации, самоосигуряващи се лица и земеделски стопани масово посочват своето ЕГН като идентификатор, който вече е невалиден за тази цел, вместо новия 9-значен единен идентификационен код (ЕИК), издаден им от Агенция по вписванията. Най-често тези групи данъкоплатци подават формулярите си по пощата или на гишетата в салоните за обслужване, където грешката е забелязана от служител на приходната агенция и коригирана.

      От 4 януари 2022 г. ЕГН и респективно Личния Номер на Чужденец в регистър БУЛСТАТ се преобразува в 9-цифрен код в изпълнение на Закона за изменение и допълнение към Закона за регистър БУЛСТАТ. Тази промяна не изисква от потребителите да подават документи или заявления, защото Агенцията по вписванията служебно преобразува кода от 10-цифрения ЕГН в такъв от 9 знака /ЕИК/ на физическите лица. Новите 9-значни кодове осигуряват защита на личните данни на физическите лица, регистрирани като самоосигуряващи се в регистър БУЛСТАТ, чийто код бе 10-цифрен и съвпадаше с тяхното ЕГН. Промяната е в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR).

     Информация за новия си 9-значен код, потребителите могат да получат на официалната страница на регистър БУЛСТАТ – www.bulstat.bg  , в раздел „Справки“- Справка стар-нов код. В поле „Код по БУЛСТАТ“ се въвежда 10-значния код по БУЛСТАТ, съвпадащ с ЕГН/ЛНЧ, след което се натиска бутон „Търси“. Като резултат ще се изведе информация за стария код по БУЛСТАТ, актуалния код по БУЛСТАТ и наименованието на субекта. 

          През декември 2021 г. НАП информира лицата, за които се отнася промяната, като им изпрати електронни писма с разяснения по темата. Те донесоха полза на тези клиенти, които са предоставили на приходната администрация свой актуален и работен електронен адрес. Често задължените лица не посочват и верен телефонен номер за контакт с тях, което затруднява старанията на приходните служители да ги информират за допуснатите грешки. В практиката на офиса на НАП в Русе това са основните причини повечето от подаваните досега документи, изискващи новия 9-цифров ЕИК, да са неточни. Това са най-вече отнасящите се за отчет на периоди след 01. 01. 2022 г. като осигурителната  Декларация образец № 1 от  Наредба № Н-13/2019 г.  за месец януари 2022 г. и следващите месеци;  Декларация образец № 5 от  Наредба № Н-13/2019 г.; декларациите по чл. 55 ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ за тримесечията от 2022 г.; СД по ЗДДС и др.  Всички, които не отстранят своевременно допуснатите грешки, рискуват да бъдат санкционирани за пропуснати важни срокове – напр. за подаване на  справките-декларации по ЗДДС до 14 февруари или за осигурителните декларации до 25 февруари…и др.

      Изключение от това изискване е подаването на данъчни и осигурителни декларации, отнасящи се за периоди преди 01.01.2022 г. като например: Справката по чл. 73 ал. 1 и Справката по чл. 73 ал. 6 от ЗДДФЛ за изплатените доходи през 2021 г.; справки-декларации по ЗДДС за данъчни периоди преди 2022 г.; декларации обр. 1 и обр. 5 за периоди преди 2022 г. – те следва да се подават по стария 10-значен ЕИК по Булстат/ЕГН.

   Телефонна консултация по тези въпроси може да се направи и в Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.