Списание „Икономист“: България е на 53-то място по Индекс на демокрацията от 167 страни
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Февруари 2022 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Списание „Икономист“: България е на 53-то място по Индекс на демокрацията от 167 страни

/КРОСС/ България е 53-та от 167 страни в класацията по демократичност. Това констатира Индексът на демокрация за 2021 г., публикуван от списание „Икономист“.

Страната ни е с 10 пункта пред Сърбия и с 20 пред Северна Македония. По-добри показатели от нашата страна на Балканите има само Гърция, класирана на 34 място с индекс 7,56.

България обаче спада с едно място спрямо миналогодишното издание на класацията. Докладът слага страната ни в една група с Унгария и Полша, чиито „оценки също леко спадат“.

„България бележи спад в категорията функциониране на управлението през 2021 г., тъй като страната ни три пъти произведе парламентарни избори, за да преодолее политическата парализа, и беше управлявана предимно от назначени служебни правителства“, се казва в проучването.

Докладът отчита, че процентът на хората, които живеят в демокрация, пада под 50%, докато авторитарните режими се налагат.

Изследването взима под внимание пет показателя – изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, демократична политическа култура и граждански свободи.

През 2021 г. индексът намалява за почти всички регион, а като основна причина за това са посочени ограниченията заради коронавируса.