НСИ: Средната брутна работна заплата за декември е 1 676 лева
Секция: Анализи
14 Февруари 2022 12:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Средната брутна работна заплата за декември е 1 676 лева

/КРОСС/ По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2021 г. намаляват с 16.2 хил., или с 0.7%, спрямо края на септември 2021 г., като достигат 2.27 милиона. Спрямо края на третото тримесечие на 2021 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 10.2%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 5.7%, и „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“ - с по 1.0%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 1.5%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 1.2%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 20.8 и 17.0%.

В края на декември 2021 г. в сравнение с края на декември 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 37.2 хиляди. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 9.6 хил., „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 8.8 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8.0 хил., а най-голямо намаление - в „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети - с 1.9 хил., и в „Добивна промишленост“ - с 1.6 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 10.1%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 9.4%, и в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 5.7%, а най-голямо намаление е регистрирано в „Добивна промишленост“ - със 7.6%.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2021 г. е 1 581 лв., за ноември - 1 579 лв., и за декември - 1 676 лева.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата e 1 612 лв. и нараства спрямо третото тримесечие на 2021 г. с 6.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 15.1%, „Образование“ - с 14.6%, и „Добивна промишленост“ - със 7.4%. Намаление на заплатите е регистрирано в дейностите „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 3.4%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 0.5%.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата нараства с 12.2% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения“ - с 23.5%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 18.9%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 18.8%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2021 г. са:

· „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 3 856 лева;

· „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 383 лева;

· „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 377 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

· „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 935 лева;

· „Други дейности“ - 1 044 лева;

· „Селско, горско и рибно стопанство“ - 1 122 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2021 г. в обществения сектор нараства с 14.4%, а в частния - с 11.4%.

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да се намерят на сайта на НСИ: http://www.nsi.bg/sites/методология; http://www.nsi.bg/данни.