Николай Витанов: Излизаме от пика на петата вълна през втората половина на февруари
Секция: Здраве
14 Февруари 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Витанов: Излизаме от пика на петата вълна през втората половина на февруари

/КРОСС/ Завърши  третата седмица от царстването на Омикрона. Започна четвъртата. Базовото репродуктивно число днес е 0.95. На това му се казва фиаско на негово величество Омикрона. Няма супер пожар. Трендът на нарастване на новите случаи - пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците - пред пречупване. Тренд на повишаване на смъртността - непречупен. Той ще се пречупи последен. Състоянието е според очакванията. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

В България не се случи огромната Омикрон вълна, която наблюдавахте в други държави. И тръгнахме да го удряме на уволнение.

Битката още не е свършила. Внимавайте с отпускането на мерките. С достатъчно глупост може да стабилизирате сценария вторичен пик на Омикрон вълната.

Зададената траектория на социалната система е да няма супер пожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун.

Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число  днес е 0.95. Фиаското на Омикрон. Вместо да се разширява, обхвата на заразата почва да се свива.  Сценарият вторичен пик - нестабилен в настоящия момент. Посока на усилията - да бъде държан нестабилен.  Трябва да сме тотални идиоти, за да стабилизираме сценария за вторичен пик.

Състоянието на нещата в болниците -  системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице признаци, че  сме достигнали максимума на натиска. Пречупването на тренда се очаква да стане през тази седмица.

С това ще излезем от пика. Ноемврийска прогноза на Витанов - излизане от пика на петата вълна през втората половина на февруари.