Асен Василев: Допълнителни средства от бюджета – само срещу действия и резултати
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2022 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Василев: Допълнителни средства от бюджета – само срещу действия и резултати

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Асен Василев, по повод отпадането на зеления сертификат, каза че по-скоро това е позитивна стъпка. Минахме през доста тежка вълна на COVID-19, без да се затваря икономиката и зеленият сертификат изигра своята роля.

По темата с бюджета финансовият министър посочи, че това е бюджет на инвестициите.

,,Това е бюджет, с който ние инвестираме в човешки капитал, образование, здравеопазване, а от друга страна и в много сериозни капиталови инвестиции'', обясни вицепремиерът.

Той допълни, че в Бюджет 2022 има заложени достатъчно реформи и подчерта, че всички допълнителни средства в бюджета отсега-нататък ще бъдат отпускани само срещу реални действия и реални резултати.

Реформата е в точно това – този, който иска и вика, няма да получи пари, а този, който произведе реален продукт, категоричен бе Асен Василев.

На въпрос за протестите на полицаите финансовият министър отбеляза, че "когато има реформа в дадена система, тогава идва увеличението на заплатите".

По темата със съдебната власт Василев заяви, че към момента прокуратурата е неефективна.

Няма значение кой е главен прокурор, а какво върши прокуратурата, а тя в момента не си върши работата, допълни той и уточни, че се работи по промени в Закона за съдебната власт.

Вицепремиерът увери, че няма конфликт между правителството и президента, определяйки тона между двете страни като "нормална политическа дискусия".

По отношение на пенсионната система Асен Василев посочи, че пред нея стоят два основни проблема за решаване – недофинансирането и чувството за несправедливост.

България трябва да продължи да бъде ядрена държава, имаме нужди от нови ядрени мощности. Много ясно е записано какъв е пътят в коалиционното споразумение. Трябва да направим сметката. Площадката в Белене не е подходяща според мен, но ще бъде направен детайлен анализ, коментира финансовият министър и вероятността за изграждането на АЕЦ "Белене".