Песков: Решението за изпращане на руски войски в ДНР и ЛНР ще се взема в зависимост от ситуацията
Секция: Русия
22 Февруари 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песков: Решението за изпращане на руски войски в ДНР и ЛНР ще се взема в зависимост от ситуацията

/КРОСС/ Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че не знае нищо за предполагаемото въвеждане на руски мироопазващи сили в Донецката и Луганската народни републики през нощта, съобщава ТАСС.

„Не, не мога да потвърдя тази информация, не знам нищо за нея“, допълни Песков.

Решението за изпращане на руски войски в ДНР и ЛНР ще се взема в зависимост от ситуацията и в случай на жалби от страна на ръководителите на републиките, коментира Песков.

Според текстовете на указите за признаване на ДНР и ЛНР, Владимир Путин възложи на Министерството на отбраната да осигури поддържането на мира на териториите на републиките от въоръжените сили на Руската федерация.

„Това решение ще бъде взето в зависимост от развитието на ситуацията, в зависимост от призивите на главите на тези републики, въз основа на целесъобразност“, каза говорителят на Кремъл в отговор на въпрос дали има нужда от подобни действия сега, или в обозримото бъдеще.

„Повтарям още веднъж: основната цел е спасяването на животи и осигуряването на безопасността на населението на ЛНР и ДНР, което постоянно е подложено на провокации и агресивни действия от въоръжените сили на Украйна“.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви признаването на суверенитета на Донецката и Луганската народни републики. С техните ръководители бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. Путин възложи на руското външно министерство да установи дипломатически отношения с ДНР и ЛНР, а на руското министерство на отбраната да осигури поддържането на мира на техните територии.